Изобразителното изкуство на страниците на вестниците „Изток“ и „Стрелец“ (1925 – 1927)

На 8 юни 2023 г. от 14:00 ч доц. д-р Иван Христов ще представи темата „Изобразителното изкуство на страниците на вестниците „Изток“ и „Стрелец“ (1925 – 1927)“ в рамките на семинара „Литературата и другите изкуства“, организиран от Института за литература към БАН. Сбирката ще се проведе в Унгарския културен институт на ул. „Аксаков“ 16.

ПРОДЪЛЖАВА

ГЛ. АС. Д-Р АНДРИАНА СПАСОВА ПОЛУЧИ НАГРАДАТА ЗА МЛАД УЧЕН „ПРОФ. МАРИН ДРИНОВ“

На тържественото събрание за Деня на светите братя Кирил и Методий, което се проведе на 23 май 2023 г. в зала „Проф. Марин Дринов“ на БАН, бяха връчени наградите за млади и за най-млади учени за 2022 година. 

Отличието за млад учен в научно направление „Културно-историческо наследство и национална идентичност“ получи гл. ас. д-р Андриана Спасова от Института за литература. Тази година беше връчена още една награда в същото направление – на гл. ас. д-р Анелия Манова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. Честито! 

ПРОДЪЛЖАВА

НАУЧЕН СЕМИНАР „ЛИТЕРАТУРНИ И СОЦИОКУЛТУРНИ ПРОБЛЕМИ НА БЪЛГАРСКОТО ВЪЗРАЖДАНЕ“

На 25 май от 15 часа в Малкия салон на Института за литература ще се проведе обсъждане на студията на д-р Невена Михова „ТРУДЪТ И КАПИТАЛЪТ. ВЪЗРОЖДЕНСКИ ВИЗИИ В ПУБЛИЦИСТИКАТА“.

Обсъждането е част от поредицата научни семинари, организирани от секция „Литература на Българското възраждане“.

ПРОДЪЛЖАВА

Дикенс, Грифит и Айзенщайн – генеалогия и идеология на филмовия монтаж

На 19 май 2023 г. от 14:00 ч доц. д-р Огнян Ковачев от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ ще представи темата „Дикенс, Грифит и Айзенщайн – генеалогия и идеология на филмовия монтаж“ в рамките на семинара „Литературата и другите изкуства“, организиран от Института за литература към БАН. Сбирката ще се проведе в Унгарския културен институт на ул. „Аксаков“ 16.

ПРОДЪЛЖАВА

Научен семинар „Литературни и социокултурни проблеми на Българското възраждане“

На 15 май от 15.30 ч. в Малкия салон на Института за литература ще се проведе обсъждане на предложения от гл. ас. д-р Николета Пътова текст „Критиката за българската драма и театър (1866-1910)“.

Обсъждането ще се проведе в разширен състав с участието на учени от ИЛ и от СУ „Св. Климент Охридски“. То е част от поредицата научни семинари, организирани от секция „Литература на Българското възраждане“ в рамките на проекта „Литературни и социокултурни проблеми на Българското възраждане“.

ПРОДЪЛЖАВА

Editions

Literaturna Misal [Literary Thought] has been published by the Institute of Literature at Bulgarian Academy of Sciences since 1957.

The peer reviewed Scripta & e-Scripta: the International Journal of Interdisciplinary Mediaeval Studies is published by the Institute for Literature at the Bulgarian Academy of Sciences as of 2003.

Starobulgarska Literatura ("Medieval Bulgarian Literature") is a specialized peer-reviewed journal dedicated to medieval Bulgarian literature and culture and their Byzantine and European contexts.

The Boyan Penev Publishing Center was established by a decision of the Scientific Council of the Institute of Literature in 2000. It is the first and only publishing center in the system of institutes at the Bulgarian Academy of Sciences.