„Българската литература след Освобождението (1878) – личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)“

Институт за литература. Posted in „Българската литература след Освобождението (1878) – личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)“ | . Посещения: 1568

Проектът се осъществява в два етапа за срок от 36 месеца и е финансиран от Фонд „Научни изследвания“ при Министерството на образованието и науката с договор № ДН 20/3 от 11.12.2017 г.

Ръководител: доц. д-р Пенка Ватова

Проектът „Българската литература след Освобождението (1878) – личности и процеси, документи и артефакти (дигитален речник)“
( http://dictionarylit-bg.eu) е насочен към актуална и свръхпотребна на научно-образователната сфера проблематика. Той е ориентиран към изграждане на актуална, цялостна визия на българската литература след 1878 година – визия, положена върху богат дигитален фонд и отворена към разнородни групи потребители.

Усилията на екипа са насочени към създаване, поддържане и развиване на уникален за България уеб базиран дигитален енциклопедичен речник на новата и съвременната българска литература, в който ще бъдат събрани, систематизирани и популяризирани знанието за множество важни литературни и културни факти, процеси и артефакти; ще бъдат променени начините на тяхното съхраняване, представяне и предлагане за образователни и научни цели; ще бъде осигурен свободен достъп до тях чрез интернет пространството.

Основа и начало на Речника са около 400 персоналии, придружени със снимки, факсимилета, ръкописни образци и документи, с актуализирани биографични статии и библиографии и няколко десетки статии за литературните направления, кръгове и издания. Базирани на компютърни онтологии, речниковите статии предоставят информация чрез динамична система от понятия, категории, концепции, визуализации и аудиофайлове. Литературните факти се свързват в интердисциплинарна информационна система чрез хиперлинкове и система на търсене и групиране. Така знанието за новата и съвременната българска литература ще стане по-систематизирано, отворено, визуално информиращо и достъпно за усвояване и използване. Статиите за отделните писатели са проектирани така, че нагледно да се откроява мястото на автора в короната на „литературното дърво“: връзките му с литературни направления, кръгове, издания и други писатели. Литературната карта на България открива допълнителни възможности за разширяване на знанието за тази част от нашата литература. Системата е отворена за попълване с информация с цел цялостна реконструкция на корпуса на новата и съвременната българска литература посредством постоянно актуализиране и допълване на информационната база и добавяне на нови статии. Потребителският достъп до нея е неограничен.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.