Образователна лектория с публично представяне на сайта и филма по проект „Българската литературна класика – знание за всички“

Posted in Българската литературна класика – знание за всички | . Посещения: 4297

Образователна лектория с публично представяне на сайта и филма по проект Българската  литературна класика – знание за всички

На 31. 10. в Медиен център на БНР се състоя заключителна лектория с публична презентация по проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“. Събитието откри доц. д-р Елка Трайкова, директор на Института за литература – БАН, която запозна с резултатите от работата по проекта, насочен към създаване на уникално богато дигитално хранилище с над 206 000 дигитални копия на архивни материали (ръкописи, писма, снимки, лични документи, юбилейни листове и първи публикации), както и предмети, вещи, дрехи и др. от фондовете на 13 български писатели класици: Иван Вазов, Петко Славейков, Пенчо Славейков, Михалаки Георгиев, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Никола Вапцаров и Димитър Димов.

Поместени на сайта на проекта - http://bglitarchives.org - уникално богатите архивни сбирки са обогатени и чрез литературоведски статии за класиците, които актуализират познанието за творчеството им, както и чрез библиографски каталог на публикациите от и за тях в българската периодика. Сайтът на проекта представя за първи път ценната архивна сбирка на детския периодичен печат до 1944 г., съхраняван в Столична библиотека, а специален раздел показва издания (книги и периодичен печат) на съвременната ромска култура в България.

Доц. Елка Трайкова връчи удостоверения за получена стипендия за чуждоезиково обучение на ромски студенти от програма „Рома Верситас“, обучени в работа с модерна дигитализираща техника и програмни продукти за графична и метаданна обработка в хода на проекта, след което даде думата на координаторите от страна на партньорските организации - г-жа Юлия Цинзова (директор на Столична библиотека ) и г-жа Катя Зографова (координатор от страна на Национален литературен музей), които запознаха със спецификата на участието на представяните от тях организации, с посрещнатите предизвикателства, преодолените трудности и откритите перспективи за работа. За участието на програма „Рома Верситас“ в проекта разказа и ръководителят й – Милен Миланов. Доц. д-р Пенка Ватова, координатор от страна на Института за литература, демонстрира структурата и начина на работа със сайта на проекта, запозна с възможностите за съставяне на мултимедийни презентации и виртуални колекции от дигитализираните материали в помощ на учащи се, специалисти и ценители. Бе анонсирано и изработването на помагала с учебно-приложен характер, преведени и на ромски език, които на свой ред ще подпомагат образователния процес.

Публичната лектория завърши с представянето на 30-минутен филм, който разказа за най-интересните непознати културно-исторически обекти от проучените архиви. Събитието бе посетено от представители на Асоциацията на учителите по български език и литература, журналисти, специалисти, студенти.
EEA Grants

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.