Библиотека

Институт за литература. Posted in Инфо | . Посещения: 9802

Библиотеката на Института за литература при БАН е най-голямата филиална библиотека в системата на БАН, разполагаща с 119 667 библиотечни единици – книги, периодични издания, ксерокопия, графични издания. Комплектувана е по широк профил на хуманитарните науки на 15 езика. Този богат фонд включва: научноизследователски трудове в областта на литературознанието, езикознанието, философията, фолклора, културата, науката, просветата, обществените науки – социология, изкуствознание, политика, военно дело, история, биографии, а така също художествена и детска литература. В нея се съхраняват персоналните библиотеки на двама известни български поети и преводачи – Николай Лилиев и Асен Разцветников. Библиотеката притежава непълна сбирка от антикварно набавяни периодични издания, отразяващи литературния живот в България в края на ХIХ и началото на ХХ век. От създаването на Института през 1948 година до днес има и пълна сбирка на най-важните периодични издания в областта на българското и чуждото литературознание. Има обособен справочен фонд – енциклопедии, речници и справочници в областта на хуманитаристиката. От 2013 г. фондът на библиотеката е включен в електронната система Алеф, като ежедневно се ретроконверсира, за да бъде видим в цялост от читателите, които тясно се интересуват от съдържанието на библиотеката.

Интернет адрес на online каталога: http://aleph.cl.bas.bg или чрез своден каталог НАБИС: http://unicat.nalis.bg/?lng=bg

В библиотеката на Института за литература при БАН могат да се намерят и ползват в читалнята важни справочни издания. Освен това читалнята разполага с многотомни издания по история на отделните литератури в света (на съответните езици).

Библиотеката и читалнята могат да бъдат посетени от читателите от 9.30 до 12.00 ч. и от 13.00 до 16.30 ч. (без вторник).

Книги, издадени преди 1950 година, редки и ценни, както и периодични издания и справочници се ползват само в читалнята на библиотеката.

Външните читатели ползват всичко на място.

Още за библиотеката в Бюлетин на БАН, 2015, кн. 9 –10, с. 19.

Тел. 02/ 979 29 96
е-поща : Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.