Проф. Дмитрий Буланин беше отличен за принос към българистиката

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 3250

Проф. Дмитрий Буланин беше отличен за принос към българистиката

Официалната церемония по връчване на награда от Българската академия на науките - медал „Марин Дринов” и грамота за заслуги към българистиката на проф. Дмитрий Буланин състоя на 14 февруари в Генералното консулство на Република България в Санкт Петербург. Наградата бе връчена от генералния консул Петя Несторова в присъствието на проф. Анисава Милтенова от Института за литература при БАН, колеги на проф. Буланин от Института за руска литература при Руската академия на науките, лектори по български език от Катедрата „Славянски филологии“ при Санктпетербурския държавен университет, дипломатите в Генералното консулство.

Проф. Буланин е специалист е в областта на средновековната литература и е една от ярките личности в съвременната медиевистика. В изследванията си той се отличава не само с широк обхват на проблемното поле – както в хронологичен, така и в жанров аспект на средновековната книжовност – но и с подчертано нетрадиционен поглед към литературните факти. Процесите и явленията са видяни в тяхното развитие и взаимна зависимост, поставени са в контекста на цялостната славянска и европейска култура.

По отношение на българистичната проблематика важно значение имат изследванията на Д. Буланин в областта на кирилометодиевистиката (върху Житието на Константин-Кирил) (1986) и на старобългарски преводни произведения, имащи значение не само за политическата идеология, но за цялостния характер на книжнината.

Неотделима страна от творческата личностна Д. Буланин е издателската и редакторската дейност. Заедно с Татяна Буланина основава издателство „Дмитрий Буланин” (1992), в което се публикуват редица трудове и учебна литература по литературознание, езикознание, антропология и културология, както и периодични издания.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.