Изложба Супрасълски сборник – старобългарски паметник от Х век

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 4096

Изложбата "Супрасълски сборник – старобългарски паметник от Х век" в Двореца на Канцеларията на Ватикана. Изложбата е част от проекта на Института за литература при БАН “Супрасълски сборник – старобългарски паметник от Х век: електронен корпус”, финансиран от ЮНЕСКО и бе открита на 13 декември в 17.00 ч. в Двореца на Канцеларията на Ватикана.

Изложбата бе подготвена със съдействието на посолството на България към Светия Престол, посолството на Р Полша към Светия Престол и с изключителното съдействие на Държавния културен институт към МВнР.

Изложбата е част от проекта на Института за литература при БАН “Супрасълски сборник – старобългарски паметник от Х век: електронен корпус”, финансиран от ЮНЕСКО и бе открита на 13 декември в 17.00 ч. в Двореца на Канцеларията на Ватикана. Изложбата бе подготвена със съдействието на посолството на България към Светия Престол, посолството на Р Полша към Светия Престол и с изключителното съдействие на Държавния културен институт към МВнР. Приветствия по време на откриването поднесоха г-жа Хана Сухотска, посланник на Полша и г-н Никола Калудов, посланник на България. Те изтъкнаха, че Супрасълският сборник принадлежи на европейското културно наследство и към Кирило-Методиевата традиция, свързани с Рим и с Ватикана. Г-жа Сухотска специално отбеляза приноса на българските учени и институции в проучването на Супрасълския сборник. Доц. дфн Анисава Милтенова произнесе кратко слово за съдържанието и историята на паметника. Той се съхранява в три библиотеки – в Националната библиотека на Полша във Варшава, в Националната и Университетска библиотека в Любляна, Словения и в Националната Руска библиотека в Санкт Петербург. Тя разказа за проекта за дигитализация на всички части от ръкописа, подкрепен от ЮНЕСКО и за неговото проучване в нашата съвременност. Гости по време на откриването бяха представители на Държавния секретариат на Светия престол, Папския съвет за култура, дипломати от посолствата на европейските страни, преподаватели от университетите в Рим, изследователи от Източния институт и граждани. Учените и преподавателите проявиха голям интерес към изложбата, сред които проф. Марио Капалдо, един от видните италиански слависти, изследвали Супрасълския сборник.

Изложбата бе отразена от Радио Ватикана в интервю с А. Милтенова (на български и на италиански език), от Българското радио (програма “Христо Ботев”) и от ежедневниците в Рим.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.