Изложба: Старобългарският Супрасълски сборник от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 5109

Експозицията, състояща се от 20 постера, представя украсата, съдържанието и особеностите на езика на ръкописа, историята на неговото откриване и проследява етапите на изследването му. Сборникът съдържа жития на раннохристиянски светци и слова на Йоан Златоуст, посветени на т.нар. подвижна част на църковната година – дните около Пасха.

Представянето на изложбата е организирано от Института за литература при БАН и Националната библиотека във Варшава, със съдействието на Държавния културен институт към Министерство на външните работи, на посолствата на България във Варшава и на Полша в София. Слово от името на библиотеката произнесе зам. директора г-жа Гражина Спиечович-Кристенсен, посланникът на България г-н Найденов и посланникът на Словения г-н Шетинч. Гости на откриването бяха представители на Полската академия на науките, на Варшавския университет, архимандритът на Супрасълския манастир д-р Анджей Борковски, студенти и преподаватели. Проектът за дигитализация на Супрасълския сборник бе представен от доц. Анисава Милтенова от Института за литература при БАН, ръководител на проекта на ЮНЕСКО.

От страна на домакините беше произнесено слово от д-р Анджей Кашлей. Подчертан бе приносът на българското книжовно наследство в европейската култура и значението на сътрудничеството на страните – членки на ЕС в представянето на корените на тяхното културно наследство и традиции. Изтъкнат бе фактът, че Полша и България са европейски държави с богата и древна култура, която е част от европейската християнска цивилизация.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.