Изложбата за Супрасълския сборник в Словения (април 2012)

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 6927

След успешното представяне на изложбата “Старобългарският Супрасълски сборник от X век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения” във Ватикана и Варшава, нейната презентация в словенската столица Любляна се превърна във важно културно събитие в рамките на честването на 20-годишнината на българо-словенските дипломатически отношения.

Изложбата бе подкрепена от Министерството на външните работи на Република Словения, Посолството на Република България в Словения и на Държавния институт за култура при Министерството на външните работи на България в София, Факултета за обществени науки, Форума на славянските култури, Българската академия на науките и Института за литература при БАН. Изложбата е част от проекта за Супрасълския сборник, финансиран от ЮНЕСКО (дигитализация на ръкописа, научна конференция със сборник и изложба).

Откриването на експозицията се състоя на 11 април 2012 в сградата на Факултета за обществени науки и ще остане там до 6 май 2012. Сред официалните лица от българска и словенска страна бяха българският посланик г-н Филип Боков, българският консул г-жа Дарина Петрова, деканът на Факултета за обществени науки проф. Бойко Бучар, изпълнителният генерален директор на Дирекцията за европейска политика при Министерството на външните работи на Република Словения г-н Тадей Рупел, председателят на Форума на славянските култури г-жа Андрея Рихтер, директорът на Галерията при факултета доц. д-р Александра Марчела, които произнесоха приветствени слова. Гости на събитието бяха още г-жа Йелка Трауник, пълномощен министър, референт за България и г-жа Барбара Беричич от Дирекция за европейска политика. Интерес към събитието проявиха представители на Словенската академия на науките, Люблянския университет, студенти от българския лекторат, студенти и преподаватели от Факултета за обществени науки, български специалисти, живеещи в Словения, преводачи, журналисти и граждани.

Изложбата, състояща се от 20 постери, бе подробно представена от доц. д-р Елена Томова. Във встъпителното си изложение тя изрази искрената благодарност на екипа на проекта за оказаното съдействие от страна на българските и словенските институции, на ръководствата на Народната и университетска библиотека в Любляна, Националната библиотека във Варшава, Националната библиотека в Санкт Петербург, Библиотеката на Литовската академия на науките във Вилнюс, Библиотеката на славянска и словенска филология на Философския факултет на Люблянския университет и на Библиотеката на Българската академия на науките в София. Особени акценти бяха поставени върху уникалността на Супрасълския сборник (най-ранният, най-обемистият и на-важният старобългарски кирилски писмен паметник, по който можем да съдим за разцвета на Преславската книжовна школа и за Златния век на българската култура), съдържанието на сборника (24 жития на християнски светци; 23 хомилии за триодния цикъл от годината, писани главно от Йоан Златоуст), езиково-правописните особености на паметника, неговата украса, изданията на сборника, историята на неговото откриване от проф. Михаил Бобровски през 1823 в Супрасълския манастир в Полша (тогава в състава на Великото Полско-Литовско княжество) и запазването му в Словения, Полша и Русия, историята на проучването на кодекса от българските и чужди учени. Специално внимание бе обърнато на Преславската цивилизация през X век, Преславската книжовна школа и нейните най-забележителни книжовници (цар Симеон, Йоан Екзарх, Константин Преславски, Григорий Презвитер, Черноризец Храбър, Тудор Доксов и други), Преславската керамика и надписите върху керамични плочки. Подробно бяха подчертани приносите на Словения и словенските учени Йерней Копитар, Франц Миклошич, Ватрослав Облак, Ванда Бабич и други за издаването и проучването на Ретковия сборник. Посетителите проявиха жив интерес към целите на изследователския проект, свързани с дигиталната обработка на паметника и възможностите на търсещите програми за неговото изследване. Сърдечно благодарим на Факултета за обществени науки, на българското посолство, лично на посланика г-н Филип Боков и на консула г-жа Дарина Петрова за образцовата организационна работа, свързана с изложбата на Супрасълския сборник в Словения.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.