Авангард и соцреализъм

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 4175

Авангард и соцреализъм

Излезе дебютната книга на Галина Георгиева Авангард и соцреализъм. (Проблемът за лириката в Русия през периода 1917-1934).

Книгата предлага систематичен анализ на процесите, довели до установяването на нормата на социалистическия реализъм в Съветска Русия през ХХ век. Подробно се проследява генеалогията на “метода” от неговото зараждане до окончателното му нормиране по време на Първия конгрес на Съюза на съветските писатели през 1934 г.

Аргументира се самостоятелното и специфично място на авангарда в литературните процеси непосредствено след 1917 г., като се предлага иновативен прочит на литературните концепции на авангардното обединение Леф (Ляв фронт на изкуството).

Обосновава се тезата, че концепциите на РАПП (Руска асоциация на пролетарските писатели) са същинският източник на принципите, според които се моделира социалистическия реализъм през първите десетилетия на съветската епоха.

Демонстрира се ключовата роля, която играят разбиранията за лириката в схващанията за литературата през периода 1917-1934.

Аргументира се продуктивността на едно строго диференциране между авангардистки и миметически проект за решаване на издигания като централен (с оглед на литературата) въпрос на времето – въпросът за отношението между литература и революция.

Предлага се нова интерпретация на процесите на канонизиране и деканонизиране на две от ключовите фигури от литературния живот през периода – Владимир Маяковски и Борис Пастернак.

Галина Георгиева е доктор по руска литература. От 2010 г. работи в направлението по Теория на литературата в Института за литература при БАН. Участвала е в няколко изследователски проекта върху социализма. Изявява се като културен журналист в различни български медии.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.