Вицепрезидентът Маргарита Попова ще бъде патрон на националното честване на 150-годишнината от рождението на проф. Иван Д. Шишманов

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 7439

Национално тържествено честване на 150-годишнината от рождението на видния български хуманитарист проф. Иван Д. Шишманов ще се проведе на 20 и 21 ноември т.г. в Големия салон на Българската академия на науките. Вицепрезидентът Маргарита Попова прие патронажа на Петото издание на научната конференция „Шишманови четения”.

„Възхитена съм от това, което е направено до днес за великия българин, интелектуалец и голям европеец Иван Шишманов”, каза Маргарита Попова пред участниците в Комитета. Те имат амбиция да бъде издадено и популяризирано все още неиздаденото от проф. Шишманов. „Ще направим всичко, което зависи от нас и ще положим много усилия да бъдем полезни и да бъде отпразнувана 150-ата годишнина по най-достолепния начин и да останем доволни от поднесено на публиката”, подчерта вицепрезидентът по време на срещата.

Проф. Иван Д. Шишманов е български учен, създател на форума на българската хуманитарна наука, министър на просвещението и учредител на едни от най-значимите български културни институции - Висшето училище (днес Софийски университет „Св. Климент Охридски”), Народния театър, Музикалното училище, Художественото училище. Проф. Шишманов е създател и на модерна образователна програма в българските училища, радетел за модернизирането на българските читалища.

Участници в Организационния комитет при вицепрезидента са ректорът на СУ „Св. Климент Охридски” проф. Иван Илчев, зам.-председателят на БАН проф. Светлана Куюмджиева, председателят на ПЕН-клуба Георги Константинов, директорът на Народния театър Павел Васев, ръководителят на Фонд „Култура” при Министерството на културата Борислав Геронтиев, Директорът на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” проф. Боряна Христова, председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов, кметът на община Свищов Станислав Благов, директорът на Института за литература при БАН доц. Елка Трайкова, директорът на Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей доц. Лозанка Пейчева, проф. Надежда Драгова, чл.-кор Милена Цанева, проф. Елена Михайловска, академик Иван Радев, проф. Михаил Неделчев, Директорът на Националния литературен музей Катя Зографова, проф. Панайот Карагьозов, учени и изследователи от всички университети в България.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.