Изложба „Духът на буквите и знаците”

Институт за литература. Posted in Събития | . Посещения: 4143

Изложба „Духът на буквите и знаците”

На 29 май в изложбеното пространство на Sofia Event Center (Paradise Center - бул. "Черни връх" 100 ет. 3) бе открита изложбата "Духът на буквите и знаците". Организатори на събитието са „Градът Медиа Груп”, в партньорство с фондация "Българска памет", Института за литература към БАН и Националната художествена академия. Изложбата е посветена на 1150-годишнината на Великоморавската мисия на светите братя Кирил и Методий и съчетава две творчески идеи в оригинален синтез между история, традиции и съвременна чувствителност.

Едната творческа идея е изложбата "България - съкровище на Словото", представена през м. февруари тази година в Брюксел. Тя е авторски проект на учените от Института за литература - проф. Анисава Милтенова и доц. Мария Йовчева, в сътрудничество с колегите им медиевисти. Изложбата включва над тридесет постера с най-значителните паметници, изписани с глаголица: Асеманиево евангелие, Зографско евангелие, Мариинско евангелие, Синайски псалтир и др. Платната представят богатите книжовни традиции на България, художественото и жанровото многообразие на старобългарската култура.

Другата творческа идея в инициативата е изложбата "Азбуки и знаци", подредена от студенти от 1 и 2 курс, специалност "Мода" в Националната художествена академия. Концептуално вплетена в честването съкровището на българското слово, експозицията включва модели от колекция "Кирилицата" на уникални рокли в черно-бялата гама и творби от естествени материали, изработени във формите на глаголически и кирилски букви и знаци. Експонатите са създадени от най-старите естествени материи - коноп и коприна.

"Има ежедневна дреха, която се намира на долните етажи и има една друга дреха - духовната - словото и буквите, тя е над всичко - с нея ставаш свободен и независим!", каза проф. Греди Асса. Той откри събитието заедно с д-р Милен Врабевски, председател на Фондация "Българска памет", доц.д-р Ана Стойкова, заместник-директор на Института за литература към БАН и управителя на „Градът Медиа Груп”, г-жа Венета Кръстева.
Изложбата е открита до 12 юни.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.