Представяне на антологията "Трима поети"

Изложба, посветена на поетесата Яна Язова

Научна конференция „1914: измерения на трагичното”

Тържествено откриване на изложбата „СЪКРОВИЩЕ НА СЛОВОТО” в Киево-Печерската Лавра

Институт за литература. Събития

Киевски национален университет„Тарас Шевченко”
Център по български език, литература и култура
Посолство на Република България в Украйна
Киевска Духовна Академия и Семинария
Българска Академия на Науките
Институт за литература
Ви канят на

21 МАЙ Киево-Печерска Лавра, Църковно-археологически кабинет към Кевската Духовната академия, 12,00 ч.

Тържествено откриване на изложбата „СЪКРОВИЩЕ НА СЛОВОТО” в Киево-Печерската Лавра – съвместна инициатива на Института за литература, Българска академия на науките в София и на Центъра по българистика, Киевски национален университет „Тарас Шевченко”. Откриването на изложбата се посвещава на 1150 години от Покръстването на България и на 1130 години от смъртта на Св. Методий.

„Съкровище на Словото” е научно документална изложба, извоювала висок престиж на международната културна сцена. От две години изложбата обикаля света и разкрива богатите книжовни традиции на България, показва художественото и жанрово многообразие на старобългарската култура. Тя е посветена на историята на славянската писменост, на Кирило-Методиевото дело, на създаването на глаголицата и на кирилицата и на тяхното разпространение в Първото българско царство и в славянския свят. Много ценна част от изложбата са образците от старобългарското ръкописно наследство, което се съхранява в чуждестранни книгохранилища – в Италия, Сърбия, Русия, Англия, Света гора, Синайския манастир „Св. Екатерина“ и др. Гостуването на изложбата именно в Киево-Печерската Лавра - една свято място на висока духовност и богословска книжовност, в навечерието на празника на Св. св. Кирил и Методий, придобива особен символичен смисъл.

Изложбата е дело на учени от Института за литература при БАН. Тя е осъществена с финансовата подкрепа на фондация «Българска памет».

Национална научна конференция „200 години светско образование”

Институт за литература. Събития

Национална научна конференция „200 години светско образование”

На 15 и 16 април 2015г. в гр. Свищов ще се състои Националната научна конференция под надслов „200 години светско образование”, организирана от Община Свищов, Института за литература, Международна фондация „Алеко Константинов”, с медийното партньорство на Българска телеграфна агенция. Приветствия ще поднесат Министърът на образованието на Република България – проф. Тодор Танев, Председателят на БАН – акад. Стефан Воденичаров, кметът на Община Свищов – г-н Станислав Благов и проф. Румяна Дамянова, ръководител на направление „Литература на Българското възраждане” при Института за литература. Конференцията ще се проведе в Зала № 1 на Община Свищов.

Българската литература: Сравнимо и несравнимо

Институт за литература. Събития

Българската литература: Сравнимо и несравнимо

По замисъл вниманието на конференцията е насочено към различните аспекти на връзките на българската литература с другите литератури, като се потърсят онези текстове и явления, които предполагат сравнително разглеждане. Предлагаме няколко възможни проблемни полета:

„Америките ни 1: Южна Америка и българската литература, български следи в Латинска Америка”

Институт за литература. Събития

„Америките ни 1: Южна Америка и българската литература, български следи в Латинска Америка”

„Америките ни 1: Южна Америка и българската литература, български следи в Латинска Америка”. Идея, съставителство и научна редакция на доц. д-р Пламен Антов. Консултант - проф. Румен Стоянов. София: Издателски център „Боян Пенев”, 2015 – 384 с. ISBN 978-954-8712-95-8

КВАЛИФИКАЦИОНЕН СЕМИНАР

Институт за литература. Събития

КВАЛИФИКАЦИОНЕН СЕМИНАР
ЗА УЧИТЕЛИ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА

ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РЕЦЕПТИВНИЯ КОНТЕКСТ
НА БЪЛГАРСКАТА ЛИТЕРАТУРНА КЛАСИКА

Институтът за литература при Българската академия на науките организира в рамките на своя проект „Литература и литературознание в училище“ квалификационен семинар за учители по български език и литература от цялата страна на тема: „Възстановяване на рецептивния контекст на българската литературна класика“.

Ръководител на проекта и основен водещ на квалификационния семинар е проф. д.н. Александър Панов.

Продължителност на семинара – шест астрономически часа, разпределени в две занятия по три часа.

Организация и условия за участие:

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.