Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев

Видео
Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев - синхронии на модернизма

Премиера на книгата „Подчертани редове“ на Свилен Каролев

Видео
Премиера на книгата Подчертани редове на Свилен Каролев

Литературата: привилегировани гласове, потиснати гласове

Видео
Литературата: привилегировани гласове, потиснати гласове

Участие на Института за литература в престижна международна научна мрежа

Институт за литература. Posted in Събития

Благодарение на личното съдействие на проф. Ангел Ангелов (ИЛ), от 2015 г. Институтът за литература при БАН официално е член на многонационална научна мрежа, създадена по инициатива на проф. Михаел Бернсен от Университета в Бон, Германия. Темата на съвместната работа на академични институции от осем европейски страни е „Европейски култури – европейска идентичност“: https://www.cultures-europeennes.uni-bonn.de Работният език е френският.

Участват учени и преподаватели от университети и изследователски центрове в Бон, Париж IV Сорбона, Тулуза, Флоренция, Сейнт Ендрюс, Саламанка, Варшава, Фрибур, София (с Института за литература и Софийския университет). Първият международен форум, осъществен в рамките на мрежата (26-28 март 2014 г. в Бон), е по темата „Европейски литературен канон“. През декември 2014 във Фрибур, Швейцария се състоя двудневна работна среща, на която беше поканена и доц. Миряна Янакиева от ИЛ на БАН, с което беше поставено началото на българското участие в престижната международна научна организация. През 2015 г. тя участва с доклад на конференция, проведена на 10-11 декември 2015 г. (Програма на конференцията: https://www.cultures-europeennes.uni-bonn.de/congres-12-15). Бъдещите дейности в рамките на мрежата са запланувани засега до 2020 година. Всяка година се предвижда по един научен форум. В текущия период основна тема на съвместната изследователска работа е „Книгите на европейския литературен канон“.

ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА ЗА Д-Р ФРАНЦ МИКЛОШИЧ В СЛОВЕНИЯ

Институт за литература. Posted in Събития

ЮБИЛЕЙНАТА ИЗЛОЖБА ЗА Д-Р ФРАНЦ МИКЛОШИЧ В СЛОВЕНИЯ

След представянето на изложбата „Франц Миклошич – 130 години чуждестранен почетен член на Българската академия на науките” в София (БАН) и Пловдив (Пловдивски университет) експозицията бе открита от доц. д-р Елена Томова в изложбената зала „Атрий” на Научноизследователския център на Словенската академия на науките в Любляна (23.11. – 4.12. 2015).

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
  • България
  • 1113
  • София
  • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
  • Тел. +359 2 971-70-56
  • Факс +359 2 971-70-56
  • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.