Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев

Видео
Николай Лилиев, Емануил Попдимитров и Гео Милев - синхронии на модернизма

Премиера на книгата „Подчертани редове“ на Свилен Каролев

Видео
Премиера на книгата Подчертани редове на Свилен Каролев

Литературата: привилегировани гласове, потиснати гласове

Видео
Литературата: привилегировани гласове, потиснати гласове
Свети Георги Победоноцец Агиографски произведения в Южно славянската средновековна традиция

„1917 г.: Литератор и литературовед: инженер, свидетель, жертва исторического рубежа/социального слома”

ПРЕДСТОЯЩО

На 11-13 май 2017 г. Институтът за литература в сътрудничество с Института по филология и журналистика на Тюменския държавен университет (Русия) ще проведе конференцията „1917 г.: Литератор и литературовед: инженер, свидетель, жертва исторического рубежа/социального слома” [1917 г.: Литераторът и литературоведът: инженери, свидетели, жертви на исторически прелом/социален разпад].

Конференцията е етап от осъществяването на тристранния българско-полско-руски проект „Литераторът и литературоведът: самосъзнанието, геокултурната вариативност, границите на професията”. В рамките на проекта на 21-23 април 2016 г. бе проведена конференцията „Дмитрий Мережковский: литератор, религиозный философ, социальный экспериментатор”, чийто домакин и основен организатор бе Институтът по специална и интеркултурна комуникация на Варшавския университет.

Линк към обява на външен сайт: http://www.ruthenia.ru

Линк към електронната страница на конференцията: https://sites.google.com

Ден на Института за литература под надслов "Литература, история, памет"

Институт за литература. Posted in Събития

Литература, история, памет

На 21 ноември 2016 г. се проведе Ден на Института за литература при БАН под наслов „Литература, история, памет“, на който направление „Нова и съвременна българска литература“ представи своята работа, реализирала 25 международни и национални научни форума и над 28 научни издания за последните 5 години.

Доц. Александра Антонова запозна в снимки и видеоматериали с организираните конференции по някои от проектите на направлението, сред които „Актуални прочити на новата и съвременната българска литература“ (с ръководител доц. д-р Александра Антонова), „Литература и география“ (с ръководител доц. дфн Пламен Антов), „Българска литература, създавана от жени – история, статус, тенденции“ (с ръководител доц. д-р Людмила Малинова) и „Българската литература за деца и юноши – национални и универсални ценности“ (с ръководител доц. д-р Людмила Малинова и секретар д-р Росица Чернокожева). Откроено бе и участието на учените от направлението в проекта, иницииран от Института за Югоизточна Европа към Университета „Фридрих Шилер” в гр. Йена, Германия – „Българо-немски културни отношения“, по който бе отпечатан корпус от статии в немското списание Zeitschrift fur Balkanologie.

Отделна презентация бе посветена на реализираните през последните пет години юбилейни сборници, научни изследвания, монографии и авторски книги на членове на направлението.

Доц. Елка Димитрова представи неизвестни архивни документи и литературноисторически факти, събрани и изследвани в рамките на проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и литературни контексти”. По проекта бяха дигитализирани и събрани в уникално по обем и съдържание уеб базирано хранилище над 200 000 документи и вещи от фондовете на 13 български писатели-класици, представени и с литературоведски статии и библиографски каталози. Сайтът на проекта – www.bglitarchives.org съдържа още пълна архивна сбирка на детския периодичен печат до 1944 г. и издания на съвременната ромска култура в България. Доц. Пенка Ватова запозна с работата по проекта „Дигитализация и концептуализация на литературното наследство на българския модернизъм“, със съдържанието и функционалността на сайта на проекта – www.bgmodernism.com – дигитално хранилище, което представя цялата национална модернистична периодика, редом с нови интерпретации на художествени и критически текстове на литературния ни модернизъм. Акцент в представянето на проекта бе и запознаването с реализираните в рамките му научни сборници и конференции. А. Антонова представи още един от дигиталните проекти, разработвани в направлението – Виртуална библиотека „Иван Шишманов”. Сайтът на проекта – www.bglit.org съхранява преводи на класически и съвременни български писатели в превод на немски и английски език, съдържа биографични и библиографски справки за всеки един от представените автори.

Доц. Емил Димитров представи в снимки акцентите от честването на 150-годишнината от рождението на Пенчо Славейков чрез поредица от събития: съвместно отбелязване на годишнината със Столична библиотека, тържествено събрание в БАН, постерна изложба в пространството пред Народния театър, двудневна международна научна конференция и посещение на родния град на поета – Трявна, по време на което кметът на италианския град Брунате дари безценни реликви, останали от бележития българин.

Доц. Мариета Гиргинова и доц. Александър Йорданов представиха международната дейност на направление „Нова и съвременна българска литература“: културно-мисионерската дейност на новооткрития Център за български език, литература и култура в Института по филологии към Киевски национален университет „Тарас Шевченко“, българо-македонските семинари по проекта „Европейски ценности в творчеството на български и македонски литературни творци през ХХ век“, както и с издадения в рамките на проекта сборник „Модернизъм в българската и македонската литература на XX в. Сходства и различия“.

Националната научна конференция "Проекти за свят"

Институт за литература. Posted in Събития

ПРЕДСТОЯЩО

Уважаеми колеги,

Имаме удоволствието да ви поканим на националната научна конференция
"Проекти за свят",
посветена на 100 - годишнината от рождението на Иван Пейчев и 70 - годишнината от рождението на Иван Методиев.

Конференцията е организирана от направление "Нова и съвременна българска литература" при Института за литература - БАН и ще се проведе на 15 декември (четвъртък) в Зала 2 на СУ, Ректорат


Ще бъдат представени три нови книги:

 • Иван Пейчев. Сто години от рождението на поета. Лирика. Шумен: Фабер, 2016.
 • Иван Пейчев. Сто години от рождението на поета. Психография и критика. Шумен: Фабер, 2016.
 • Иван Методиев. Пейзажи на душата. Съставители Мая Методиева и Георги Цанков, София: Изток-Запад, Библиотека „Световни поети“, 2016.

Ще бъде прожектиран филмът на Александър Донев и Марияна Фъркова "Поетът Иван Пейчев. Един невероятен гладиатор"


Имейли за контакт:
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.
Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

Откриване на изложбата “Сведения за богомилите в Република Македония”

Институт за литература. Posted in Събития

Откриване на изложбата “Сведения за богомилите в Република Македония”

Автор на изложбата е проф. Мая Ангеловска-Панова. Изложбата е част от дейностите по проекта “Богомилско движение и богомилска литература”, който се реализира между МАНУ и БАН (2014-2016). Проектът е включен в плановите задачи на Института за литература при БАН.

Образователна лектория с публично представяне на сайта и филма по проект „Българската литературна класика – знание за всички“

Институт за литература. Posted in Българската литературна класика – знание за всички

Образователна лектория с публично представяне на сайта и филма по проект Българската литературна класика – знание за всички

На 31. 10. в Медиен център на БНР се състоя заключителна лектория с публична презентация по проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“. Събитието откри доц. д-р Елка Трайкова, директор на Института за литература – БАН, която запозна с резултатите от работата по проекта, насочен към създаване на уникално богато дигитално хранилище с над 206 000 дигитални копия на архивни материали (ръкописи, писма, снимки, лични документи, юбилейни листове и първи публикации), както и предмети, вещи, дрехи и др. от фондовете на 13 български писатели класици: Иван Вазов, Петко Славейков, Пенчо Славейков, Михалаки Георгиев, Пейо Яворов, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Фани Попова-Мутафова, Елин Пелин, Никола Вапцаров и Димитър Димов.

Лектория, съвместно с фондация „Заедно в час“

Институт за литература. Posted in Българската литературна класика – знание за всички

Лектория, съвместно с Асоциацията на учителите по български език и литература и фондация Заедно в час

Образователна лектория по проекта „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“, проведена на 29. 10.

Откриване на изложба в Столична библиотека

Институт за литература. Posted in Българската литературна класика – знание за всички

Откриване на изложба в Столична библиотека

Откриване на изложбата по проект „Българската литературна класика – знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти“ в Столична библиотека на 26. 10.

Контакти Contacts

Институт за литература
Българска академия на науките
 • България
 • 1113
 • София
 • бул. „Шипченски проход” 52, бл. 17
 • Тел. +359 2 971-70-56
 • Факс +359 2 971-70-56
 • e-mail: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.